THEATER VAN DE LACH - Historiek

Het THEATER VAN DE LACH werd opgericht in 1971.

John Lanting tekende zelf meestal voor de vertaling en de regie, en de productie was aanvankelijk in handen van Dick Binnendijk en later van Jacques Senf. Laatstgenoemde bracht verreweg de meeste producties op zijn naam.

Vanaf 1973 verschenen de producties ook op televisie. Om er maar een paar te noemen: 'Kus van een Rus', 'Den Haag vandaag', 'Kink in de kabel' — deze zijn ook op DVD uitgebracht.

Na 1996 — "Op het hoogtepunt zal ik stoppen" — wilde hij zijn kennis van de klucht doorgeven aan volgende generaties. Hij hield en houdt nog steeds lezingen en masterclasses voor professionals en amateurs.

John Lanting vertolkte zelf altijd de hoofdrol in zijn stukken en werkte met een wisselende samenstelling van spelers. Daarnaast omringde hij zich echter met een aantal vaste acteurs en actrices, die door de jaren heen in verschillende kluchten hun opwachting maakten, zoals Flip Heeneman, Johan Sirag, Annelies Balhan en Lex de Regt.
Affiche van één van de klassiekers uit het repertoire

In 1996 besloot John Lanting een punt achter het THEATER VAN DE LACH te zetten, om aldus te stoppen op zijn hoogtepunt. Hij deed dat met de hilarische klucht van Ray Cooney JUBILEUMHOTEL. De Laatste voorstelling was op 29 april 1996 in de Schouwburg van Gouda.
 JOHN LANTING aan het woord in een interview met Loek Zonneveld over klucht spelen naar aanleiding van zijn afscheidstournee in 1996:

“Je moet als kluchtspeler het vermogen hebben mee te denken met de snelheid dan wel traagheid van het publiek. Je moet naar hun ademhaling luisteren. Ze ademen met ons mee; dat ga je horen. En soms moet je dus ook even wachten; daar moet je op inspelen.”

Hij zwijgt even en vervolgt dan: “Het is een fascinerend iets. Ik denk dat ik dat zal missen.”
 

BIOGRAFIE JOHN LANTING